MENU
under construction

De cast van openingsvoorstelling LF 2018 Marijke Muoi is bekend

De cast van Marijke Muoi, de voorstelling die op 28 januari het culturele jaar zal openen, is compleet. “Ik kan nu werken met acteurs met wie ik al lang droomde te kunnen werken. We hebben ze heel precies op hun rol uitgezocht, waardoor het nu helemaal klopt,” zegt regisseur Sjoeke-Marije Wallendal, die vanaf november fulltime met de cast gaat repeteren in de Grote Kerk van Leeuwarden.  

Marijke Muoi, stammoeder van bijna alle huidige Europese koningshuizen, laat het publiek beleven wat haar in 1795 is overkomen, ten tijde van het ontstaan van onze huidige democratie: de schending van haar graf. Merkwaardig genoeg is deze belangrijke episode daarna consequent weggemoffeld. De andere tien personages die we in deze voorstelling ontmoeten nemen het publiek aan de hand mee de Grote Kerk van Leeuwarden in, waar zij onder de ogen van Marijke Muoi hun versie van het verhaal vertellen.

Indrukwekkende cast 
Wallendals genoegen is begrijpelijk. In de castingslijst schitteren een aantal bekende namen. Zo wordt de rol van Marijke Muoi vertolkt door de van origine Friese Joke Tjalsma, bekend van ‘De gelukkige huisvrouw’, ‘Nynke’ en de Friestalig film ‘Bak’. Of Paul R. Kooij, die Eise Eisinga speelt. Kooij speelde eerder onder andere in ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘Het Pauperparadijs’.

Dette Glashouwer [afkomstig uit Hindeloopen] maakte met ‘Suver Nuver’ vele theatervoorstellingen en won in 2012 de Mus met ‘Geld voor Beginners’. In Marijke Muoi vervult ze de rol van Klaasje Abes Kamstra, die ooit nog voor Maria Louise gezorgd heeft. De rol van Abraham Staal, die strijdt voor het gelijkheids- en vrijheidsbeginsel wordt gespeeld door Rogier in ‘t Hout, die onder meer deel uitmaakte van het RO Theater, Toneelgroep Amsterdam en we nu dagelijks zien in ‘Het Klokhuis’.

De Franse acteur Raphaël Mars, die in Parijs de toneelschool heeft gevolgd, zich al tijdens zijn opleiding in Barcelona specialiseerde in ervaringstheater en deel is van internationale theatergezelschappen, speelt de rol van de Franse soldaat, die zich met zijn ‘andere achtergrond’ staande probeert te houden in Friesland

Niet te missen andere namen van de cast zijn Martijn de Rijk [o.a. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam], Ludo Hoogmartens [uit België afkomstig en bekend van o.a. Katarakt, Het Zuidelijk Toneel], Albert Secuur [o.a. Noord Nederlands Toneel], Pleun de Roode [o.a. Elle Est Belle], Michaël Bloos [o.a. Nieuwe Helden en ‘Brekber’ en ‘Fabelkracht’ van Tryater] en de uit Friesland afkomstige acteur Bart Harder [o.a. Nationaal Toneel ‘As you like it’]. Onder regie van Sjoeke-Marije Wallendal en artistieke leiding van Jos Thie, met videokunstenaar Arjan Klerkx, geluidskunstenaar Bo Bruijs en theatervormgeefster Mirjam Grote Gansey, zorgen zij voor een spectaculaire transformatie van de Grote Kerk en prikkelen alle zintuigen in een overrompelende ervaring.

Praktische informatie 
De voorstelling Marijke Muoi is de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018 en is te beleven van 28 januari tot en met 17 maart 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op www.marijkemuoi.frl.