MENU
under construction

‘De Slach by Boxum’ afgetrapt onder grote belangstelling in Boksum

Op dinsdag 27 maart was de aftrap van de multimediale openluchtvoorstelling De Slach by Boxum in Dorpshuis It String in Boksum. Het is een van de Under de Toer projecten in het kader van Leeuwarden-Fryslân-2018.

Regisseur Tjerk Kooistra en projectleider Mark van Houten gaven tekst en uitleg over dit project aan de vele inwoners van Boksum die naar het dorpshuis gekomen waren. “In deze spectaculaire multimediale openluchtvoorstelling nemen feit en fictie de bezoeker mee terug naar De Slach by Boxum. De Sint Margrietkerk en het dorp Boksum zullen dienen als het interactieve decor van deze belevenis van theater en projectie”, zo vertelden ze.

Anke Boersma, een van de hoofdrolspelers, die de vriendin van Otto Clant speelt, zong twee liederen uit de voorstelling. Ook werden enkele previews van de videomapping getoond, gemaakt door Pieter Frans Flameling.

In het kort gaat het in De Slach by Boxum over het volgende:
1586. Nederland is al jaren onderdeel van het katholieke Spaanse Koninkrijk en lijdt daar regelmatig onder. Er zijn Spaanse troepen gevestigd in Groningen en Spanje eist dat er belasting wordt betaald. Wanneer dit niet genoeg gebeurt plunderen de Spanjaarden verschillende dorpjes en kleine steden, zodat ze hun eigen troepen kunnen onderhouden.
In januari 1586 vriest het dat het kraakt. De strijd tegen de Spaanse heersers wordt voortgezet door Willem Lodewijk, maar deze is op dat moment in Vlissingen voor de inhuldiging van de opvolger van Willem van Oranje. Alle sloten en meren die Friesland normaal gesproken als waterlinie beschermen tegen indringers, zijn vanwege het ijs op dat moment geen barrière meer. Dit is een perfect moment voor de Spaanse generaal Verdugo om een plundertocht door Friesland te maken. Hij pakt dit serieus aan en trekt met maar liefst 3000 voetsoldaten en 700 ruiters door Friesland. Ondertussen wordt er vanuit Leeuwarden een gelegenheidsleger opgesteld om de Spanjaarden te stoppen.

“In deze spectaculaire multimediale openluchtvoorstelling nemen feit en fictie u mee terug naar de Slach by Boxum. De Sint Margrietkerk en het dorp Boksum zullen dienen als het interactieve decor van deze belevenis van theater en projectie. Wij volgen het verhaal van vaandeldrager Otto Clant van Scharmer. Deze jonge landjonker heeft als taak om het vaandel met trots te dragen en te beschermen. Vlakbij Boksum komt het tot een veldslag…”.

Speeldata:
vr. 19 okt. 2018 Première, 20.00 uur
za 20 okt. 2018, 20.00 uur
za 20 okt. 2018, 22.00 uur
vr 26 okt. 2018, 20.00 uur
za 27 okt. 2018, 20.00 uur

Kaarten à € 15,- zijn te bestellen op www.deslachbyboxum.frl.