MENU
under construction

Eerste lezing script Marijke Muoi

Voor een moment krijgt het verhaal van Maria Louise van Hessen-Kassel al een stem, tijdens de eerste lezing van het script van Marijke Muoi. De elf acteurs die de personages spelen duiken even onder in deze bijzondere geschiedenis die zich decennia geleden op deze plek heeft afgespeeld. Onder toeziend oog en luisterend oor van Sjoeke-Marije Wallendal, regisseur en Bouke Oldenhof, die het stuk schreef. In de Grote Kerk in Leeuwarden, waar Marijke Muoi vanaf het openingsweekend van LF2018 zal plaatsvinden, kwamen op 29 juni de acteurs samen om voor de eerste keer samen het script te lezen. 

De cast begint zich voor te bereiden op de voorstellingen, die op 28 januari van start zullen gaan. In de Grote Kerk in Leeuwarden wordt dan de tweehonderd man publiek verdeeld over de tien personages. In groepen van twintig gaat het publiek met één van de acteurs bij één van de ingangen van de kerk naar binnen. Zo neemt patriot Abraham Staal, gespeeld door Rogier in ’t Hout, zijn gasten in ontvangst in het lappenwinkeltje van zijn vrouw. Eise Eisinga (Paul R. Kooij) neemt je mee in zijn overdenkingen over de revolutie. Daar waar hij zich nog zorgen maakt om het houden van de orde, zijn anderen minder bedachtzaam.

Marijke Muoi

De elfde personage, Maria Louise van Hessen-Kassel, is de leidraad van de voorstelling. Elk ander personage heeft een rol gespeeld in de grafschending van de voorouder van de Oranje Nassaus, die in de volksmond Marijke Muoi werd genoemd. Het is een voorstelling met twee gezichten: vroeger en nu, vrijheid en gelijkheid, meer democratie of juist minder? Het publiek wordt betrokken bij het verhaal en aan het denken gezet: wat zou jij doen, hoe ver zou jij gaan voor je principes?

Cast

De cast bestaat uit Joke Tjalsma, Paul R. Kooij, Martijn de Rijk, Dette Glashouwer, Rogier in ’t Hout, Ludo Hoogmartens, Albert Secuur, Michaël Bloos, Pleun de Roode, Bart Harder en Raphaël Mars.