MENU
under construction

Grote opkomst in de Grote Kerk Harlingen bij aftrap locatietheaterspektakel

Het enthousiasme om mee te doen met het locatietheaterproject ‘Op de terp Almenum’ is groot, zo bleek tijdens de kick-off-bijeenkomst op 22 februari in de Grote Kerk. Ruim 90 Harlingers waren naar de kerk gekomen om zich te laten informeren over het theaterspektakel dat daar op 4, 5 en 6 oktober gespeeld gaat worden, als onderdeel van Under de Toer. De voorstelling zal gaan over Harlingen in de Gouden Eeuw.

Hugo ter Avest, directeur van Het Hannemahuis, neemt het publiek mee naar die tijd met tekeningen en schilderijen uit de collectie van het Harlinger museum. Jeanine Otten, archiefbeheerder licht toe:  ‘Personages, beelden, geluiden en verhalen voelen heel hedendaags aan. Als onderzoeker kruip je in de huid van onze voorouders’, vertelde Jeanine Otten. ‘De Gouden Eeuw vormt een spiegel voor onze eigen tijd’.

Artistiek leider van het project ‘Op de terp Almenum’, Titia Bouwmeester, vertelt : ‘In het museum werd ik prompt verliefd op de prachtige, uiterst gedetailleerd getekende 3D vogelvluchtkaart uit 1610 van de Harlinger cartograaf Jacob Lous. Deze kaart kan je niet missen. Hij laat een trotse stad zien, een onneembare vesting aan het Wad, poort naar het Friese achterland, het rijke Amsterdam en de rest van de wereld’.

Deze kaart gaat een belangrijke rol spelen in de voorstelling. Toeschouwers anno 2018 zullen er tijdens de voorstellingen in kunnen ronddwalen, als in een soort Street View avant-la-lettre. Een voorproefje daarvan wordt ter plekke uitgevoerd door componist/dirigent Ben Lammers van Bueren en enscenerings-kunstenaar Sophie Doeland. Dat levert de aanwezigen nu al een verbluffende ervaring op.

Er zullen verhalen uit Harlingen worden gespeeld door een twintigtal historische personages figureren die door Jeanine Otten in de stadsarchieven zijn gevonden: van kaartenmaker Jacob Lous met zijn landmeters, de stadsrekenmeester, wezen uit het Weeshuis, vluchtelingen, de stadsdokter tot een logementhouder. Enkele zullen worden gespeeld door professionele acteurs, maar voor de meeste worden amateurspelers gezocht, inwoners van Harlingen.

Daarna is er voor de aanwezigen gelegenheid om zich aan te melden als deelnemer in het theaterproject. Dit leidt meteen tot veel enthousiaste drukte bij de inschrijftafels. Ook een groep nieuwkomers, afkomstig uit Syrië, hebben zich aangemeld om een muzikale scene op zich te nemen.

Voor veel mensen was deze bijeenkomst de eerste kennismaking met het project en er waren dan ook veel vragen. Alle inschrijvers zijn van harte welkom op zondag 11 maart. Het artistieke team, onder leiding van Titia Bouwmeester organiseert dan een spel- en koorauditie. Heeft u alsnog interesse, kijk dan op de manifestatiepagina of schrijf in via bovenstaand e-mailadres.