MENU
under construction

Archief

PRIJSVRAAG voor verhalenverzamelaars

Bezoek alle 32 Under de Toer-projecten en maak kans op vergoeding van de entreekosten (én eeuwige roem)! Maak een reis door Friesland tijdens het Culturele Hoofdstad-jaar en verzamel de 32 verhalen van rondom de Friese kerktorens. Een avontuur dat je niet wilt missen! En dat hoeft ook niet. (meer…)

Extra auditie voor theaterspektakel Marijke Muoi

Op 10 november 2017 worden er extra audities gehouden voor Marijke Muoi, de openingsvoorstelling van LF2018 in de Grote Kerk Leeuwarden. In de Under de Toer-productie zijn rollen bijgekomen en zo nog meer kansen gecreëerd om mee te doen aan dit spektakel. Marijke Muoi is op zoek naar actrices, die naast Joke Tjalsma de ondersteunde rol van Maria Louise vertolken in zang, toneel en publieksbegeleiding.  

Marijke Muoi
De voorbereidingen voor Marijke Muoi, het theaterspektakel dat tijdens het openingsweekend van Culturele Hoofdstad haar première beleeft, zijn in volle gang. De voorstelling speelt op locatie in de Grote Kerk van Leeuwarden, waar adellijke dame, regentes Maria Louise van Hessen-Kassel begraven ligt. Beter bekend als Marijke Muoi. Ze is de hoofdpersoon in dit verhaal waarin de geschiedenis en het heden elkaar raken. De Grote Kerk ondergaat een bijzondere transformatie tot een podium waar een net zo bijzondere cast het publiek letterlijk in mee neemt.

Joke Tjalsma vertolkt de hoofdrol van Maria Louise en zij wordt tijden de voorstelling bijgestaan door tien andere Maria Louises. Deze Maria Louises zijn steeds aanwezig, zij begeleiden het publiek de avond door en zingen het lied van Maria Louise. Marijke Muoi is een bijzondere beleving waarbij de bezoeker deelnemer wordt en geur, smaak en tastzin aangesproken worden. Als publiek beleef je de voorstelling vanuit het perspectief van één van de tien personages.

Audities
Vrouwen en meisjes vanaf veertien jaar, met enige zang- en spelervaring, worden uitgenodigd om auditie te komen doen op vrijdagavond 10 november in de Grote Kerk in Leeuwarden. Er wordt wekelijks een avond gerepeteerd, van november 2017 tot en met januari 2018. De voorstelling speelt van 20 januari tot en met 17 maart. Aanmelden voor de audities kan via victoria@marijkemuoi.frl.

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op www.marijkemuoi.frl.

Finster op Fryslân maakt videoserie over Under de Toer

Het journalistieke platform Finster op Fryslân maakt een zesdelige serie over projecten van Under de Toer. De eerste drie, over ‘De man dy’t hout dûnsje liet’ in Mantgum, ‘De Bestimming’ in Minnertsga en ‘De klokken fan Berltsum’ in Berlikum zijn hieronder de vinden. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe afleveringen.

De man dy’t hout dûnsje liet:

De Bestimming:

De klokken fan Berltsum:

FB Oranjewoud levert belangrijke financiële bijdrage aan openingsvoorstelling LF2018 Marijke Muoi

De openingsvoorstelling van LF2018 Marijke Muoi heeft een grote bijdrage ontvangen van stichting FB Oranjewoud. Marijke Muoi is de bijnaam van Maria-Louise van Hessen-Kassel, de stammoeder van vrijwel alle Europese vorstenhuizen. Zij ligt begraven in de Grote Kerk in Leeuwarden. De voorstelling Marijke Muoi, geproduceerd door de stichting Under de Toer krijgt met deze bijdrage de gewenste financiële ruggengraat om de belangwekkende historie van de grafschennis van Marijke Muoi in 1795, op een hedendaagse, uitzonderlijke manier te kunnen verbeelden. De locatievoorstelling gaat op 28 januari 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden in première.

Stichting FB Oranjewoud
Hoofdsponsorschap van dit belangrijke LF2018 evenement sluit nauw aan bij de doelstellingen van het FB Oranjewoud. “We willen graag bijdragen aan de culturele omgeving in Friesland. Onze doelstelling is om het sociaal, economisch en ook het culturele klimaat in Noord-Nederland te verbeteren. We zijn blij dat met onze bijdrage de voorstelling Marijke Muoi gerealiseerd kan worden,” stelt het bestuur van FB Oranjewoud, bij monde van haar voorzitter Mr. J. Volkers. “Bovendien is onze historische verbondenheid met Marijke Muoi groot, want zij was de laatste bewoner van Paleis Oranjewoud. Op het fundament van het paleis verrees later het huidige landhuis Oranjewoud, dat in eigendom is van de stichting.”

Zintuigelijke ervaring
Een bezoek aan de voorstelling Marijke Muoi in de Grote Kerk wordt een zintuigelijke ervaring. Het publiek wordt meegenomen in een uniek verhaal over de opkomst van de democratie in Friesland, een keerpunt in de geschiedenis. Het publiek verzamelt zich bij de kerk, waar ze in groepen opgedeeld, mee worden genomen door een van de 10 acteurs, personages in de voorstelling.  Zij betreden de kerk via één van de tien ingangen en worden daar ondergedompeld in een fascinerend spektakel. Het publiek beleeft door deze opzet de voorstelling op een unieke, eigen manier.

Praktische informatie
De voorstelling Marijke Muoi is te beleven van 28 januari tot en met 17 maart 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, te bestellen via de kassa van de Stadsschouwburg de Harmonie: www.harmonie.nl.

Marijke Muoi is een productie van Sjoeke-Marije Wallendal (concept en regie), Bouke Oldenhof (script), Jos Thie (artistiek leider) en Freek van Duijn (zakelijk leider). Voor meer informatie over Marijke Muoi, kijk op www.marijkemuoi.frl. Meer over Stichting FB Oranjewoud is te vinden op www.fboranjewoud.nl.

GEZOCHT: Meisjes en vrouwen voor zang en spel in grote openingsvoorstelling LF2018

Wie?

Jij! Wil jij meespelen in de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018? Voor Marijke Muoi, een voorstelling over revolutie in Fryslân, zijn we nog op zoek naar Maria Louises – en jij kunt daar één van zijn!
Heb je ervaring met zang en toneel en ben je toe aan een rol in een bijzondere voorstelling; dan komen we graag met je in contact!

Wat?

De voorstelling speelt op locatie in de Grote Kerk van Leeuwarden, waar adellijke dame, regentes Maria Louise van Hessen-Kassel begraven ligt. Beter bekend als Marijke Muoi, geliefd bij het volk. Zij is de hoofdpersoon, die ruw uit haar graf gerukt werd toen radicalen dat openbraken Djdens de revolutie. Er zijn tien Maria Louises aanwezig naast actrice Joke Tjalsma die deze hoofdrol speelt. Deze Maria Louises zijn steeds aanwezig, ze vormen o.a. een koor dat het lied van Maria Louise zingt. Ook hebben zij interactie met het publiek en begeleiden dat soms, op een heel subtiele manier vanuit hun rol.

Het wordt een bijzondere beleving waarbij de bezoeker deelnemer wordt en geur, smaak en tastzin ook aangesproken worden en de voorstelling beleeft vanuit het perspectief van één personage.

Wanneer?

AUDITIE: donderdagavond 5 oktober
Repetities: november 2017 t/m januari 2018 wekelijks 1 avond repeteren
Voorstellingen: vanaf 20 januari t/m 17 maart 2018 donderdag, vrijdag, zaterdag, afwisselend

Waar?

Grote Kerk Leeuwarden

AANMELDEN OF MEER INFORMATIE VIA: victoria@marijkemuoi.frl.
Meer informatie over het project vind je op www.marijkemuoi.frl.

Marijke Muoi is een voorstelling van Under de Toer en staat in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De cast van openingsvoorstelling LF 2018 Marijke Muoi is bekend

De cast van Marijke Muoi, de voorstelling die op 28 januari het culturele jaar zal openen, is compleet. “Ik kan nu werken met acteurs met wie ik al lang droomde te kunnen werken. We hebben ze heel precies op hun rol uitgezocht, waardoor het nu helemaal klopt,” zegt regisseur Sjoeke-Marije Wallendal, die vanaf november fulltime met de cast gaat repeteren in de Grote Kerk van Leeuwarden.  

Marijke Muoi, stammoeder van bijna alle huidige Europese koningshuizen, laat het publiek beleven wat haar in 1795 is overkomen, ten tijde van het ontstaan van onze huidige democratie: de schending van haar graf. Merkwaardig genoeg is deze belangrijke episode daarna consequent weggemoffeld. De andere tien personages die we in deze voorstelling ontmoeten nemen het publiek aan de hand mee de Grote Kerk van Leeuwarden in, waar zij onder de ogen van Marijke Muoi hun versie van het verhaal vertellen.

Indrukwekkende cast 
Wallendals genoegen is begrijpelijk. In de castingslijst schitteren een aantal bekende namen. Zo wordt de rol van Marijke Muoi vertolkt door de van origine Friese Joke Tjalsma, bekend van ‘De gelukkige huisvrouw’, ‘Nynke’ en de Friestalig film ‘Bak’. Of Paul R. Kooij, die Eise Eisinga speelt. Kooij speelde eerder onder andere in ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘Het Pauperparadijs’.

Dette Glashouwer [afkomstig uit Hindeloopen] maakte met ‘Suver Nuver’ vele theatervoorstellingen en won in 2012 de Mus met ‘Geld voor Beginners’. In Marijke Muoi vervult ze de rol van Klaasje Abes Kamstra, die ooit nog voor Maria Louise gezorgd heeft. De rol van Abraham Staal, die strijdt voor het gelijkheids- en vrijheidsbeginsel wordt gespeeld door Rogier in ‘t Hout, die onder meer deel uitmaakte van het RO Theater, Toneelgroep Amsterdam en we nu dagelijks zien in ‘Het Klokhuis’.

De Franse acteur Raphaël Mars, die in Parijs de toneelschool heeft gevolgd, zich al tijdens zijn opleiding in Barcelona specialiseerde in ervaringstheater en deel is van internationale theatergezelschappen, speelt de rol van de Franse soldaat, die zich met zijn ‘andere achtergrond’ staande probeert te houden in Friesland

Niet te missen andere namen van de cast zijn Martijn de Rijk [o.a. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam], Ludo Hoogmartens [uit België afkomstig en bekend van o.a. Katarakt, Het Zuidelijk Toneel], Albert Secuur [o.a. Noord Nederlands Toneel], Pleun de Roode [o.a. Elle Est Belle], Michaël Bloos [o.a. Nieuwe Helden en ‘Brekber’ en ‘Fabelkracht’ van Tryater] en de uit Friesland afkomstige acteur Bart Harder [o.a. Nationaal Toneel ‘As you like it’]. Onder regie van Sjoeke-Marije Wallendal en artistieke leiding van Jos Thie, met videokunstenaar Arjan Klerkx, geluidskunstenaar Bo Bruijs en theatervormgeefster Mirjam Grote Gansey, zorgen zij voor een spectaculaire transformatie van de Grote Kerk en prikkelen alle zintuigen in een overrompelende ervaring.

Praktische informatie 
De voorstelling Marijke Muoi is de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018 en is te beleven van 28 januari tot en met 17 maart 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op www.marijkemuoi.frl.

Interview: Barbara Jonkers en Dennis de Vries

Tweeëndertig kerken, tweeëndertig unieke linosnedes. Voor de huisstijl van Under de Toer ontwierpen Barbara Jonkers, zelfstandig ontwerper, en Dennis de Vries van BW H Ontwerpers voor iedere manifestatie een eigen affichebeeld, gegutst en gedrukt. De huisstijl zelf, de kleuren, sluiten volgens de twee aan bij wat een kerk uitstraalt. “Het oker is geïnspireerd op steenkleur van de kerk, maar kleurt het geheel ook warm en rijk”.

(meer…)

Interview: Arno Brok

De grootste sponsor van Under de Toer is het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds gaf een bedrag van €500.000, waardoor het project gerealiseerd kon worden. De nieuwe commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Arno Brok kijkt uit naar de realisatie van het project.

(meer…)

Eerste lezing script Marijke Muoi

Voor een moment krijgt het verhaal van Maria Louise van Hessen-Kassel al een stem, tijdens de eerste lezing van het script van Marijke Muoi. De elf acteurs die de personages spelen duiken even onder in deze bijzondere geschiedenis die zich decennia geleden op deze plek heeft afgespeeld. Onder toeziend oog en luisterend oor van Sjoeke-Marije Wallendal, regisseur en Bouke Oldenhof, die het stuk schreef. In de Grote Kerk in Leeuwarden, waar Marijke Muoi vanaf het openingsweekend van LF2018 zal plaatsvinden, kwamen op 29 juni de acteurs samen om voor de eerste keer samen het script te lezen. 

(meer…)

Under de Toer start al op 1 januari!

We kijken er met z’n allen en met heel Friesland naar uit; 2018, het jaar van Leeuwarden-Friesland als Culturele Hoofdstad van Europa. Op 28 januari wordt dit culturele jaar geopend, met onder meer het Under de Toer-project Marijke Muoi als openingsvoorstelling. Maar feitelijk start Under de Toer het culturele jaar al vanaf 1 januari 2018, met De Frijtinker in IJlst.

(meer…)