MENU
under construction

Archief

‘De Slach by Boxum’ afgetrapt onder grote belangstelling in Boksum

Op dinsdag 27 maart was de aftrap van de multimediale openluchtvoorstelling De Slach by Boxum in Dorpshuis It String in Boksum. Het is een van de Under de Toer projecten in het kader van Leeuwarden-Fryslân-2018.

Regisseur Tjerk Kooistra en projectleider Mark van Houten gaven tekst en uitleg over dit project aan de vele inwoners van Boksum die naar het dorpshuis gekomen waren. “In deze spectaculaire multimediale openluchtvoorstelling nemen feit en fictie de bezoeker mee terug naar De Slach by Boxum. De Sint Margrietkerk en het dorp Boksum zullen dienen als het interactieve decor van deze belevenis van theater en projectie”, zo vertelden ze.

Anke Boersma, een van de hoofdrolspelers, die de vriendin van Otto Clant speelt, zong twee liederen uit de voorstelling. Ook werden enkele previews van de videomapping getoond, gemaakt door Pieter Frans Flameling.

In het kort gaat het in De Slach by Boxum over het volgende:
1586. Nederland is al jaren onderdeel van het katholieke Spaanse Koninkrijk en lijdt daar regelmatig onder. Er zijn Spaanse troepen gevestigd in Groningen en Spanje eist dat er belasting wordt betaald. Wanneer dit niet genoeg gebeurt plunderen de Spanjaarden verschillende dorpjes en kleine steden, zodat ze hun eigen troepen kunnen onderhouden.
In januari 1586 vriest het dat het kraakt. De strijd tegen de Spaanse heersers wordt voortgezet door Willem Lodewijk, maar deze is op dat moment in Vlissingen voor de inhuldiging van de opvolger van Willem van Oranje. Alle sloten en meren die Friesland normaal gesproken als waterlinie beschermen tegen indringers, zijn vanwege het ijs op dat moment geen barrière meer. Dit is een perfect moment voor de Spaanse generaal Verdugo om een plundertocht door Friesland te maken. Hij pakt dit serieus aan en trekt met maar liefst 3000 voetsoldaten en 700 ruiters door Friesland. Ondertussen wordt er vanuit Leeuwarden een gelegenheidsleger opgesteld om de Spanjaarden te stoppen.

“In deze spectaculaire multimediale openluchtvoorstelling nemen feit en fictie u mee terug naar de Slach by Boxum. De Sint Margrietkerk en het dorp Boksum zullen dienen als het interactieve decor van deze belevenis van theater en projectie. Wij volgen het verhaal van vaandeldrager Otto Clant van Scharmer. Deze jonge landjonker heeft als taak om het vaandel met trots te dragen en te beschermen. Vlakbij Boksum komt het tot een veldslag…”.

Speeldata:
vr. 19 okt. 2018 Première, 20.00 uur
za 20 okt. 2018, 20.00 uur
za 20 okt. 2018, 22.00 uur
vr 26 okt. 2018, 20.00 uur
za 27 okt. 2018, 20.00 uur

Kaarten à € 15,- zijn te bestellen op www.deslachbyboxum.frl.

Grote opkomst in de Grote Kerk Harlingen bij aftrap locatietheaterspektakel

Het enthousiasme om mee te doen met het locatietheaterproject ‘Op de terp Almenum’ is groot, zo bleek tijdens de kick-off-bijeenkomst op 22 februari in de Grote Kerk. Ruim 90 Harlingers waren naar de kerk gekomen om zich te laten informeren over het theaterspektakel dat daar op 4, 5 en 6 oktober gespeeld gaat worden, als onderdeel van Under de Toer. De voorstelling zal gaan over Harlingen in de Gouden Eeuw.

Hugo ter Avest, directeur van Het Hannemahuis, neemt het publiek mee naar die tijd met tekeningen en schilderijen uit de collectie van het Harlinger museum. Jeanine Otten, archiefbeheerder licht toe:  ‘Personages, beelden, geluiden en verhalen voelen heel hedendaags aan. Als onderzoeker kruip je in de huid van onze voorouders’, vertelde Jeanine Otten. ‘De Gouden Eeuw vormt een spiegel voor onze eigen tijd’.

Artistiek leider van het project ‘Op de terp Almenum’, Titia Bouwmeester, vertelt : ‘In het museum werd ik prompt verliefd op de prachtige, uiterst gedetailleerd getekende 3D vogelvluchtkaart uit 1610 van de Harlinger cartograaf Jacob Lous. Deze kaart kan je niet missen. Hij laat een trotse stad zien, een onneembare vesting aan het Wad, poort naar het Friese achterland, het rijke Amsterdam en de rest van de wereld’.

Deze kaart gaat een belangrijke rol spelen in de voorstelling. Toeschouwers anno 2018 zullen er tijdens de voorstellingen in kunnen ronddwalen, als in een soort Street View avant-la-lettre. Een voorproefje daarvan wordt ter plekke uitgevoerd door componist/dirigent Ben Lammers van Bueren en enscenerings-kunstenaar Sophie Doeland. Dat levert de aanwezigen nu al een verbluffende ervaring op.

Er zullen verhalen uit Harlingen worden gespeeld door een twintigtal historische personages figureren die door Jeanine Otten in de stadsarchieven zijn gevonden: van kaartenmaker Jacob Lous met zijn landmeters, de stadsrekenmeester, wezen uit het Weeshuis, vluchtelingen, de stadsdokter tot een logementhouder. Enkele zullen worden gespeeld door professionele acteurs, maar voor de meeste worden amateurspelers gezocht, inwoners van Harlingen.

Daarna is er voor de aanwezigen gelegenheid om zich aan te melden als deelnemer in het theaterproject. Dit leidt meteen tot veel enthousiaste drukte bij de inschrijftafels. Ook een groep nieuwkomers, afkomstig uit Syrië, hebben zich aangemeld om een muzikale scene op zich te nemen.

Voor veel mensen was deze bijeenkomst de eerste kennismaking met het project en er waren dan ook veel vragen. Alle inschrijvers zijn van harte welkom op zondag 11 maart. Het artistieke team, onder leiding van Titia Bouwmeester organiseert dan een spel- en koorauditie. Heeft u alsnog interesse, kijk dan op de manifestatiepagina of schrijf in via bovenstaand e-mailadres.

PRIJSVRAAG voor verhalenverzamelaars

Bezoek alle 32 Under de Toer-projecten en maak kans op vergoeding van de entreekosten (én eeuwige roem)! Maak een reis door Friesland tijdens het Culturele Hoofdstad-jaar en verzamel de 32 verhalen van rondom de Friese kerktorens. Een avontuur dat je niet wilt missen! En dat hoeft ook niet. (meer…)

Extra auditie voor theaterspektakel Marijke Muoi

Op 10 november 2017 worden er extra audities gehouden voor Marijke Muoi, de openingsvoorstelling van LF2018 in de Grote Kerk Leeuwarden. In de Under de Toer-productie zijn rollen bijgekomen en zo nog meer kansen gecreëerd om mee te doen aan dit spektakel. Marijke Muoi is op zoek naar actrices, die naast Joke Tjalsma de ondersteunde rol van Maria Louise vertolken in zang, toneel en publieksbegeleiding.  

Marijke Muoi
De voorbereidingen voor Marijke Muoi, het theaterspektakel dat tijdens het openingsweekend van Culturele Hoofdstad haar première beleeft, zijn in volle gang. De voorstelling speelt op locatie in de Grote Kerk van Leeuwarden, waar adellijke dame, regentes Maria Louise van Hessen-Kassel begraven ligt. Beter bekend als Marijke Muoi. Ze is de hoofdpersoon in dit verhaal waarin de geschiedenis en het heden elkaar raken. De Grote Kerk ondergaat een bijzondere transformatie tot een podium waar een net zo bijzondere cast het publiek letterlijk in mee neemt.

Joke Tjalsma vertolkt de hoofdrol van Maria Louise en zij wordt tijden de voorstelling bijgestaan door tien andere Maria Louises. Deze Maria Louises zijn steeds aanwezig, zij begeleiden het publiek de avond door en zingen het lied van Maria Louise. Marijke Muoi is een bijzondere beleving waarbij de bezoeker deelnemer wordt en geur, smaak en tastzin aangesproken worden. Als publiek beleef je de voorstelling vanuit het perspectief van één van de tien personages.

Audities
Vrouwen en meisjes vanaf veertien jaar, met enige zang- en spelervaring, worden uitgenodigd om auditie te komen doen op vrijdagavond 10 november in de Grote Kerk in Leeuwarden. Er wordt wekelijks een avond gerepeteerd, van november 2017 tot en met januari 2018. De voorstelling speelt van 20 januari tot en met 17 maart. Aanmelden voor de audities kan via victoria@marijkemuoi.frl.

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op www.marijkemuoi.frl.

Finster op Fryslân maakt videoserie over Under de Toer

Het journalistieke platform Finster op Fryslân maakt een zesdelige serie over projecten van Under de Toer. De eerste drie, over ‘De man dy’t hout dûnsje liet’ in Mantgum, ‘De Bestimming’ in Minnertsga en ‘De klokken fan Berltsum’ in Berlikum zijn hieronder de vinden. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor nieuwe afleveringen.

De man dy’t hout dûnsje liet:

De Bestimming:

De klokken fan Berltsum:

FB Oranjewoud levert belangrijke financiële bijdrage aan openingsvoorstelling LF2018 Marijke Muoi

De openingsvoorstelling van LF2018 Marijke Muoi heeft een grote bijdrage ontvangen van stichting FB Oranjewoud. Marijke Muoi is de bijnaam van Maria-Louise van Hessen-Kassel, de stammoeder van vrijwel alle Europese vorstenhuizen. Zij ligt begraven in de Grote Kerk in Leeuwarden. De voorstelling Marijke Muoi, geproduceerd door de stichting Under de Toer krijgt met deze bijdrage de gewenste financiële ruggengraat om de belangwekkende historie van de grafschennis van Marijke Muoi in 1795, op een hedendaagse, uitzonderlijke manier te kunnen verbeelden. De locatievoorstelling gaat op 28 januari 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden in première.

Stichting FB Oranjewoud
Hoofdsponsorschap van dit belangrijke LF2018 evenement sluit nauw aan bij de doelstellingen van het FB Oranjewoud. “We willen graag bijdragen aan de culturele omgeving in Friesland. Onze doelstelling is om het sociaal, economisch en ook het culturele klimaat in Noord-Nederland te verbeteren. We zijn blij dat met onze bijdrage de voorstelling Marijke Muoi gerealiseerd kan worden,” stelt het bestuur van FB Oranjewoud, bij monde van haar voorzitter Mr. J. Volkers. “Bovendien is onze historische verbondenheid met Marijke Muoi groot, want zij was de laatste bewoner van Paleis Oranjewoud. Op het fundament van het paleis verrees later het huidige landhuis Oranjewoud, dat in eigendom is van de stichting.”

Zintuigelijke ervaring
Een bezoek aan de voorstelling Marijke Muoi in de Grote Kerk wordt een zintuigelijke ervaring. Het publiek wordt meegenomen in een uniek verhaal over de opkomst van de democratie in Friesland, een keerpunt in de geschiedenis. Het publiek verzamelt zich bij de kerk, waar ze in groepen opgedeeld, mee worden genomen door een van de 10 acteurs, personages in de voorstelling.  Zij betreden de kerk via één van de tien ingangen en worden daar ondergedompeld in een fascinerend spektakel. Het publiek beleeft door deze opzet de voorstelling op een unieke, eigen manier.

Praktische informatie
De voorstelling Marijke Muoi is te beleven van 28 januari tot en met 17 maart 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar, te bestellen via de kassa van de Stadsschouwburg de Harmonie: www.harmonie.nl.

Marijke Muoi is een productie van Sjoeke-Marije Wallendal (concept en regie), Bouke Oldenhof (script), Jos Thie (artistiek leider) en Freek van Duijn (zakelijk leider). Voor meer informatie over Marijke Muoi, kijk op www.marijkemuoi.frl. Meer over Stichting FB Oranjewoud is te vinden op www.fboranjewoud.nl.

GEZOCHT: Meisjes en vrouwen voor zang en spel in grote openingsvoorstelling LF2018

Wie?

Jij! Wil jij meespelen in de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018? Voor Marijke Muoi, een voorstelling over revolutie in Fryslân, zijn we nog op zoek naar Maria Louises – en jij kunt daar één van zijn!
Heb je ervaring met zang en toneel en ben je toe aan een rol in een bijzondere voorstelling; dan komen we graag met je in contact!

Wat?

De voorstelling speelt op locatie in de Grote Kerk van Leeuwarden, waar adellijke dame, regentes Maria Louise van Hessen-Kassel begraven ligt. Beter bekend als Marijke Muoi, geliefd bij het volk. Zij is de hoofdpersoon, die ruw uit haar graf gerukt werd toen radicalen dat openbraken Djdens de revolutie. Er zijn tien Maria Louises aanwezig naast actrice Joke Tjalsma die deze hoofdrol speelt. Deze Maria Louises zijn steeds aanwezig, ze vormen o.a. een koor dat het lied van Maria Louise zingt. Ook hebben zij interactie met het publiek en begeleiden dat soms, op een heel subtiele manier vanuit hun rol.

Het wordt een bijzondere beleving waarbij de bezoeker deelnemer wordt en geur, smaak en tastzin ook aangesproken worden en de voorstelling beleeft vanuit het perspectief van één personage.

Wanneer?

AUDITIE: donderdagavond 5 oktober
Repetities: november 2017 t/m januari 2018 wekelijks 1 avond repeteren
Voorstellingen: vanaf 20 januari t/m 17 maart 2018 donderdag, vrijdag, zaterdag, afwisselend

Waar?

Grote Kerk Leeuwarden

AANMELDEN OF MEER INFORMATIE VIA: victoria@marijkemuoi.frl.
Meer informatie over het project vind je op www.marijkemuoi.frl.

Marijke Muoi is een voorstelling van Under de Toer en staat in het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De cast van openingsvoorstelling LF 2018 Marijke Muoi is bekend

De cast van Marijke Muoi, de voorstelling die op 28 januari het culturele jaar zal openen, is compleet. “Ik kan nu werken met acteurs met wie ik al lang droomde te kunnen werken. We hebben ze heel precies op hun rol uitgezocht, waardoor het nu helemaal klopt,” zegt regisseur Sjoeke-Marije Wallendal, die vanaf november fulltime met de cast gaat repeteren in de Grote Kerk van Leeuwarden.  

Marijke Muoi, stammoeder van bijna alle huidige Europese koningshuizen, laat het publiek beleven wat haar in 1795 is overkomen, ten tijde van het ontstaan van onze huidige democratie: de schending van haar graf. Merkwaardig genoeg is deze belangrijke episode daarna consequent weggemoffeld. De andere tien personages die we in deze voorstelling ontmoeten nemen het publiek aan de hand mee de Grote Kerk van Leeuwarden in, waar zij onder de ogen van Marijke Muoi hun versie van het verhaal vertellen.

Indrukwekkende cast 
Wallendals genoegen is begrijpelijk. In de castingslijst schitteren een aantal bekende namen. Zo wordt de rol van Marijke Muoi vertolkt door de van origine Friese Joke Tjalsma, bekend van ‘De gelukkige huisvrouw’, ‘Nynke’ en de Friestalig film ‘Bak’. Of Paul R. Kooij, die Eise Eisinga speelt. Kooij speelde eerder onder andere in ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘Het Pauperparadijs’.

Dette Glashouwer [afkomstig uit Hindeloopen] maakte met ‘Suver Nuver’ vele theatervoorstellingen en won in 2012 de Mus met ‘Geld voor Beginners’. In Marijke Muoi vervult ze de rol van Klaasje Abes Kamstra, die ooit nog voor Maria Louise gezorgd heeft. De rol van Abraham Staal, die strijdt voor het gelijkheids- en vrijheidsbeginsel wordt gespeeld door Rogier in ‘t Hout, die onder meer deel uitmaakte van het RO Theater, Toneelgroep Amsterdam en we nu dagelijks zien in ‘Het Klokhuis’.

De Franse acteur Raphaël Mars, die in Parijs de toneelschool heeft gevolgd, zich al tijdens zijn opleiding in Barcelona specialiseerde in ervaringstheater en deel is van internationale theatergezelschappen, speelt de rol van de Franse soldaat, die zich met zijn ‘andere achtergrond’ staande probeert te houden in Friesland

Niet te missen andere namen van de cast zijn Martijn de Rijk [o.a. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam], Ludo Hoogmartens [uit België afkomstig en bekend van o.a. Katarakt, Het Zuidelijk Toneel], Albert Secuur [o.a. Noord Nederlands Toneel], Pleun de Roode [o.a. Elle Est Belle], Michaël Bloos [o.a. Nieuwe Helden en ‘Brekber’ en ‘Fabelkracht’ van Tryater] en de uit Friesland afkomstige acteur Bart Harder [o.a. Nationaal Toneel ‘As you like it’]. Onder regie van Sjoeke-Marije Wallendal en artistieke leiding van Jos Thie, met videokunstenaar Arjan Klerkx, geluidskunstenaar Bo Bruijs en theatervormgeefster Mirjam Grote Gansey, zorgen zij voor een spectaculaire transformatie van de Grote Kerk en prikkelen alle zintuigen in een overrompelende ervaring.

Praktische informatie 
De voorstelling Marijke Muoi is de openingsvoorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018 en is te beleven van 28 januari tot en met 17 maart 2018 in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op www.marijkemuoi.frl.

Interview: Barbara Jonkers en Dennis de Vries

Tweeëndertig kerken, tweeëndertig unieke linosnedes. Voor de huisstijl van Under de Toer ontwierpen Barbara Jonkers, zelfstandig ontwerper, en Dennis de Vries van BW H Ontwerpers voor iedere manifestatie een eigen affichebeeld, gegutst en gedrukt. De huisstijl zelf, de kleuren, sluiten volgens de twee aan bij wat een kerk uitstraalt. “Het oker is geïnspireerd op steenkleur van de kerk, maar kleurt het geheel ook warm en rijk”.

(meer…)

Interview: Arno Brok

De grootste sponsor van Under de Toer is het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds gaf een bedrag van €500.000, waardoor het project gerealiseerd kon worden. De nieuwe commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Arno Brok kijkt uit naar de realisatie van het project.

(meer…)