MENU
under construction

Under de Toer start al op 1 januari!

We kijken er met z’n allen en met heel Friesland naar uit; 2018, het jaar van Leeuwarden-Friesland als Culturele Hoofdstad van Europa. Op 28 januari wordt dit culturele jaar geopend, met onder meer het Under de Toer-project Marijke Muoi als openingsvoorstelling. Maar feitelijk start Under de Toer het culturele jaar al vanaf 1 januari 2018, met De Frijtinker in IJlst.

We beginnen het jaar met een bijzondere manifestatie in IJlst, De Frijtinker, over de reis van vrijheid en vrijdenkers. “De Frijtinker maakt deel uit van een reeks van vijf voorstellingen. Dat wij het culturele jaar aftrappen op 1 januari, is dan eigenlijk ook vooral uit praktische overwegingen. Met een andere voorstelling in oktober, zouden we het tijdsgewijs niet redden”, zegt Ypy Zysling, regisseur van De Frijtinker.

“Het is bijzonder om te mogen starten, maar het vergt ook wat van je cast en crew. Als je ja zegt tegen de voorstelling, zeg je ook ja tegen de repetities, die in dit geval natuurlijk ook tijdens de kerst plaatsvinden. Er doen wel honderd mensen mee aan deze productie: professionals, kunstbeoefenaars en vrijwilligers achter de schermen, maar iedereen was gelukkig erg enthousiast.”

De Frijtinker speelt zich af op vijf locaties. Het begint in de kroeg, dan ga je naar het kerkhof waar de katholieke St. Mauritiuskerk heeft gestaan, de Mauritiuskerk, de doopsgezinde kerk, de Stadslaankerk en eindigt weer in de kroeg. “Tesfalem, gespeeld door Mauricio Plat, wordt door herbergierster Gearte (Titia Huisman) meegenomen langs de kerken van IJlst. In een setting van theater, dans en muziek ontmoeten ze een doopsgezinde martelares, een charismatische predikant en een diepgelovige fabrikant, stuk voor stuk mensen die staan voor hun principes. Vrijdenkers.”

Kaartjes voor De Frijtinker zijn vanaf september te koop via www.muziektheaterijlst.nl.