Under de Toer
Storytelling: zo schrijf je een goed verhaal
Iedereen geniet van een goed verhaal. Maar wat maakt een verhaal nu zo boeiend? In deze blogpost bespreken we de kracht van een sterk verhaal en waar dit zoal aan moet voldoen. We geven je ook direct enkele superhandige tips om zelf aan de slag te gaan. Lees dus snel verder om te leren hoe (ook) jij een goed verhaal kan vertellen.
Tip 1: bedenk wat je wil schrijven
Het klinkt misschien als een open deur, maar het schrijven van een goed verhaal begint al voordat je überhaupt pen op papier hebt gezet. Wat wil je gaan vertellen? Wie wil je raken met je verhaal? En wat voor genre wil je behandelen? Zo maar enkele vragen die je op de juiste weg kunnen zetten.
Tip 2: deel je verhaal goed in
Elk verhaal heeft een begin, een middenstuk en een slot. Ofwel: een goede structuur. Zonder een duidelijke indeling verliest je verhaal aan kracht en haakt de lezer af.
Start bijvoorbeeld met een duidelijk introductie van de hoofdpersoon en de problematiek waarvoor in het middenstuk een oplossing wordt gezocht. Deze oplossing en de gevolgen hiervan zijn ook direct het einde van je verhaal. Een duidelijke structuur neemt niet alleen de lezer op sleeptouw, maar motiveert ook om verder te lezen.
Tip 3: weet waar je over schrijft
Veel aspirant-schrijvers gaan te ambitieus van start en willen gelijk de nieuwe Shakespeare worden. Als schrijver moet je overtuigend, bijna autoritair, overkomen en dat lukt alleen als je echt weet waar je het over hebt. De lezer zal dit vooral merken aan kleine details in je verhaal.
Als je bijvoorbeeld een roman schrijft over een casino-medewerker die verliefd wordt op een collega, is het van belang dat je iets van gokken afweet. Zo niet, dan is de kans groot dat je (vroeg of laat) voor de lezer door de mand valt.
Tip 4: blijf boeien
Je moet je lezer van A tot Z in je verhaal trekken. Als je ook maar een pagina verslapt, dan heb je de kans dat de lezer afhaakt en iets anders gaat doen. Dat kan er zelfs voor zorgen dat je verhaal nooit meer wordt gelezen. Door personages goed uit te werken, diepte te creëren en te zorgen voor problemen / plot-twists die moeten worden overwonnen, blijft je lezer geboeid en wil deze weten wat er nog allemaal volgt.
Tip 5: schrijf niet alleen veel, lees minstens net zoveel
De laatste tip die we je mee willen geven is om zelf enorm veel te lezen. Zoek verhalen van bekende schrijvers en leer daarvan. Welke stijlmiddelen gebruiken ze bijvoorbeeld om hun verhalen op te fleuren? Door meer te lezen zul je verschillende schrijfstijlen aanleren en wordt het makkelijker om een goed verhaal te schrijven. Je leert steeds weer iets nieuws dat je kan gebruiken in je eigen teksten. Of je nu liever een verhaal schrijft of vertelt, met deze tips zul je de kwaliteit van je verhalen zeker verbeteren!